Liturghierul de piatra

Ati trecut de nenumarate ori pe langa ea. De putine ori i-ati trecut pragul. Poate chiar deloc.

Cu toate acestea, este una din cele mai vechi cladiri din Iasi. In jurul ei este tesuta legenda unui personaj de poveste.

[singlepic=158,320,240,,center]

[singlepic=159,320,240,,center]

Mitropolitul Dosoftei a fost unul din cei mai mari carturari ai Tarii Moldovei. Prin operele sale, multe din ele primele in domeniu, a contribuit la dezvoltarea limbii romane moderne. Astfel, Dosoftei a fost primul poet de limba romana, primul traducator de carti laice si bisericesti si primul mitropolit care a introdus limba romana in slujbele religioase (pana atunci slujbele fiind oficiate in limba slavona).

S-a nascut in 1624 la Suceava, pe numele de mirean Dimitrie Barila. In 1649 s-a calugarit la Probota, in necropola familiei lui Petru Rares. Intre 1671-1686 a fost Mitropolit al Moldovei. In 1686, regele polon Ian Sobieski, retragandu-se invins din campania anti-otomana, l-a luat ostatec impreuna cu tezaurul tarii si cu moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Datorita climatului nefavorabil din Moldova, Dosoftei nu s-a mai reintors niciodata aici si a murit in 1693 la Jolkiew (azi in Ucraina) unde a fost si inmormantat.

Revenind la monumentul nostru, prima cladire mitropolitana a Iasiului a fost construita in 1677 de catre Domnitorul Antonie Ruset pe locul unui cimitir mai vechi. Cu toate ca izvoarele istorice nu confirma, specialistii sunt de parere ca edificiul a servit ca sediu al Mitropoliei Tarii Moldovei. Mai tarziu, dupa mutarea acesteia in vecinatatea Bisericii Trei Iararhi, „Casa cu arcade” a intrat intr-un declin. Incepand cu secolul 18, aici functioneaza o dugheana, la fel ca in toate casele cu iesire la Ulita Sfanta Vineri (astazi Anastasie Panu).

Momentan intre aceste ziduri puteti vedea prima tiparitura romaneasca: Liturghierul lui Macarie din 1508.

O lucrare care imi aminteste ce sacrificii s-au facut de-a lungul vremii ca eu sa va scriu aceste randuri in limba stramosilor mei.

3 thoughts on “Liturghierul de piatra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *