Ati trecut de nenumarate ori pe langa ea. De putine ori i-ati trecut pragul. Poate chiar deloc.
Cu toate acestea, este una din cele mai vechi cladiri din Iasi. In jurul ei este tesuta legenda unui personaj de poveste.
[singlepic=158,320,240,,center]
[singlepic=159,320,240,,center]
Mitropolitul Dosoftei a fost unul din cei mai mari carturari ai Tarii Moldovei. Prin operele sale, multe din ele primele in domeniu, a contribuit la dezvoltarea limbii romane moderne. Astfel, Dosoftei a fost primul poet de limba romana, primul traducator de carti laice si bisericesti si primul mitropolit care a introdus limba romana in slujbele religioase (pana atunci slujbele fiind oficiate in limba slavona).
S-a nascut in 1624 la Suceava, pe numele de mirean Dimitrie Barila. In 1649 s-a calugarit la Probota, in necropola familiei lui Petru Rares. Intre 1671-1686 a fost Mitropolit al Moldovei. In 1686, regele polon Ian Sobieski, retragandu-se invins din campania anti-otomana, l-a luat ostatec impreuna cu tezaurul tarii si cu moastele Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Datorita climatului nefavorabil din Moldova, Dosoftei nu s-a mai reintors niciodata aici si a murit in 1693 la Jolkiew (azi in Ucraina) unde a fost si inmormantat.
Revenind la monumentul nostru, prima cladire mitropolitana a Iasiului a fost construita in 1677 de catre Domnitorul Antonie Ruset pe locul unui cimitir mai vechi. Cu toate ca izvoarele istorice nu confirma, specialistii sunt de parere ca edificiul a servit ca sediu al Mitropoliei Tarii Moldovei. Mai tarziu, dupa mutarea acesteia in vecinatatea Bisericii Trei Iararhi, „Casa cu arcade” a intrat intr-un declin. Incepand cu secolul 18, aici functioneaza o dugheana, la fel ca in toate casele cu iesire la Ulita Sfanta Vineri (astazi Anastasie Panu).
Momentan intre aceste ziduri puteti vedea prima tiparitura romaneasca: Liturghierul lui Macarie din 1508.
O lucrare care imi aminteste ce sacrificii s-au facut de-a lungul vremii ca eu sa va scriu aceste randuri in limba stramosilor mei.
Foarte interesanta istoria acestui loc.. chiar nu stiam ca asa se numeste cladirea!
Marina
By the way, ai facut facultatea de istorie?
Nu. Am terminat ASE-ul. Dar am citit foarte multe. Din hobby. 🙂