Stiai ca denumirea „Bucovina” dateaza numai de dupa anexarea ei de catre Imperiul Austro-Ungar?
[singlepic=353,320,240,,left]
Denumirea veche, gasita prin mai toate izvoarele vremii era Cordun. Au mai circulat denumiri ca Cordon, Arboroasa sau Plonina, dar mult mai rar.
O istorie
Pana in 1775 nu putem vorbi despre Bucovina. Actuala provincie facea parte din Tara de Sus a Moldovei si era mai mult un tinut graniceresc, cu sate preponderent razasesti. Taranii erau liberi si se bucurau de drepturi suplimentare, ca in mai toate zonele de granita.
De abia dupa 1775, noua administratie austriaca, fiind uimita de dimensiunea codrilor de aici a instituit in documentele oficiale denumirea de Bukowina (Tara Fagilor). Numele a fost oficializat treptat, fiind preluat si in limba romana.
Ca o dovada a desimii codrilor, in 1776, in Bucovina (atat cea de Sud cat si cea de Nord – acum in Ucraina, in total 10.500 km2) numarul de locuitori era de numai aproximativ 75.000. In urmatoarul secol si jumatate, populatia va creste de 10 ori, pana la 798.355 (in 1910). Motivele pentru aceasta explozie demografica sunt colonizarile (germani, polonezi, ucraineni,, evrei, etc) cat si imigratia. Datorita nivelului mai ridicat de trai, in special din Moldova si Maramures au ajuns aici multi romani in cautarea unei vieti mai bune.
Aceasta este istoria celei mai noi denumite provincii romanesti. Va ofer aici o harta interesanta cu un recensamant din 1910. Numai buna de pus in rama si admirat, pentru hodina sufletelor noastre in aceasta lume grabita si fada.
Foarte tare! Nu aveam nici cea mai mica idee. Sunt incantat de ce am gasit aici. Felicitari si tot inainte!
Multumesc!
Multumim pt toata informatia.