Pe aici…

…Se intra in Bucovina.

[singlepic=157,320,240,,center]

Cldirea fostului Birou Vamal din Bunesti (Bunestie – numele germanizat din perioada austro-ungara). Aici a functionat cancelaria de granita intre Bucovina si Tarile Romane (mai apoi Regatul Romaniei).

Punctul vamal a fost infiintat in 1800 prin decret imparatesc, pentru a facilita circulatia marfurilor.

Institutia s-a mutat in cladirea de mai sus la 14 Decembrie 1886 si a reprezentat alaturi de vamile din Cornu Luncii si Burdujeni cele 3 puncte de trecere ale frontiere din Sudul Bucovinei.

Momentan aici isi are sediul Primaria comunei Bunesti.

7 thoughts on “Pe aici…

  1. mmmmmm…. banuiesc o confuzie. Ce arati tu acolo e fostul pichet de granita romanesc de dinainte de 1918, care, prin anii `80, era sediul militziei. Pichetul austriac, cu toate minunatiile, inclusiv o frumusete de beci (probabil loc de bagat la racoare pe unii) supraetajat, cu scara ascunsa prin pereti, din pod si pana in pivnitza, cu ziduri ca de cetate e fosta scoala generala, acu` primarie (asta daca nu s-a schimbat destinatia intre timp). Si mai tin minte un clopot atarnat in balconul fostei scoli, despre care unii ziceau ca e fostul clopot de alarma de la pichetul granicerilor K. und K. Apoi ce nebunii faceam io pe vremuri in pivnitele alea, cu o pusca cu aer comprimat… ioooooo, ce vremuri….

  2. Foarte, foarte interesant. Multumesc pentru lamuriri.
    Eu am vazut doar o placa memoriala pe acel pichet, am sapat putin prin arhive si asta am gasit.
    Sunteti din sat presupun. Mai aveti pe acolo ceva contacte? Alte informatii care sa ma ajute?

    Acele beciuri ar constitui o superba comoara, numai buna de desprafuit si aratat lumii.
    Chiar ma bucur ca ati intrat pe site. M-as bucura sa pastram legatura.

    Toate cele bune!

  3. Eu am avut un stra-unchi (sau cum s-o zice, unchi de-al lui tata adica) – Octav Tomescu, director al scolii din Bunesti. Nascut in 1898, mort in ’42 in razboi. Tata isi aduce aminte cum mergeau cu trasura la ei in vizita, locuiau intr-o casa mare si veche, ca un fel de „casa parohiala” pentru directorul scolii – chiar acolo, legata de scoala. Deci prin ’38-’40, inainte de razboi in orice caz. Daca are cineva poze cu scoala de atunci ar fi grozav. Se poate sa fi fost vorba de pichetul austriac descris de cineva mai sus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *